Изкуството на артиста, кинооператора и фотографа е низ от уловени мигове

Всеки уловен миг през обектива на камерата вече е спомен, който се отдалечава, огледало и съдник на документалните, художествени и философски послания на твореца.

Изкуството на артиста, кинооператора и фотографа е низ от уловени мигове – петдесет документални филма за Българската Национална Телевизия – Северния полюс, Байкал, Афганистан, Якутия, Чукотка, Грузия, творчески портрети на видни руски интелектуалци – Евгений Евтушенко, академик Димитрий Лихачов, Валентин Распутин, Владимир Висоцки, документалната поредица „Изкуството на Кипър“ по поръчка на Гръцката телевизия. Галерията от фото очерци и портрети на изтъкнати българи в популярната телевизионна програма „Всяка неделя“ разкъсва условната граница между документалната и художествена фотография, прелюдия към изящната фото лирика в авторската книга „От изник слонце до заник“ – богатата цветна палитра и душевността на Родопите, към еволюцията , динамиката на горещите политически страсти през зимата на 1997 в авторската книга „Връщане напред“. В самостоятелната фото изложба „И това е България“, вече притежание на Британския музей, представена в София, Лондон, Атанас Кънчев ни среща с хармонията на един свят, затворен в себе си. Това са последните акорди на един недокоснат от грайферите на цивилизацията мир, огласен от човешките откровения на божествената родопска народна песен. Непоправимият и неподправен романтик Кънчев изтрива границите между документалното и художественото с поетиката на уловения миг вечност, с посланията на кадрираната реалност и вътрешния свят, микрокосмоса, огрян от трите центъра на човешката личност – дух, интелект, тяло – озарен от усмивката на разума, търпимостта на идеите и свободата на избора.

В света на фотографията, този своеобразен Театър на паметта, доцент Атанас Кънчев въвежда своите студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, София с бащина топлина и строгост, с примера на перфекционист, артист, художник с неизчерпаема жизнена сила, влюбен в поетиката на мига.

На добър час!

Юлий Фърков